Finans kapital tasarruf, döviz, altın gibi taşınır karakterli her türlü satın alma gücünü temsil eden varlıklardan oluşuyor. Finans kapital makine donanıma dönüşüyor sanayi kapital meydana geliyor.
Finans kapital üretimden faiz adı altında pay alıyor. Sanayi kapital ise kar payı. Kar ne kadar yüksek ise müteşebbis o kadar finans kapital talep ediyor. Faizleri sermayenin üretimdeki marjinal verimine bağlı olarak finans kapital talebi belirliyor.
Kapital sahiplerine kapitalist deniliyor. Sistemin işleyiş düzeni kapitalizm olarak adlandırılıyor.
Daha fazla tasarruf ve daha fazla kar etmek suretiyle daha fazla sermaye birikimi sayesinde beşeriyet sanayi toplumuna evrimleşti. Sanayi toplumu beraberinde işçi sınıfını getirdi. Sanayinin başlangıcında üretim emek yoğun olduğu için karlı olmak işçi ücretlerini düşük tutmaktan geçiyordu. Menfaati aynı yönde olan işçiler isyan ettiler. Ancak, kapitalizmi yıkamadılar.
Daha fazla kar arayan kapitalistler birbirleri ile rekabete başladılar. Karlar hızla azaldı. Karlar azaldıkça rekabet daha da acımasız oldu. Karlı olmak amacıyla maliyet düşürücü ve kaliteyi artırıcı yeni teknolojiler üretime uygulandı. Emek yerine ikame edilecek her türlü makine donanım üretimde kullanılmaya başlandı.
Teknoloji makinelerin kapasitesini çok artırdı. Boş kapasiteler ortaya çıktı. Boş kapasite yeni makine yatırımını gereksizleştirdi. Sanayicilerin kaslarında nakitler birikmeye başladı. Artan nakitler sayesinde işletmeler üretim ve yatırım için kredi kullanmaktan vazgeçtiler. Kendi kaynaklarını kullandılar.
Diğer taraftan dış ticaret kanalıyla sanayi ülkeleri çok hızlı şekilde finans kapital elde ettiler. Zira ticaret hadleri ileri sanayi toplumu lehine işliyor.
Aşırı artan tasarruflar bankalarda sorun yaratmaya başladı. Zira bankalar ellerindeki tasarrufları kredi olarak verecek üretici ve yatırımcı bulamaz oldular. Tüketici kredileri kısa zamanda limite ulaştı.Faizleri düşürerek kredileri artırma girişimleri denendi.Sonuçta faizler negatif seviyelere düştü.
Bu gün finans kapital sahipleri için kapitalizm sona ermiş durumda. Zira piyasa negatif faiz veriyor. Tasarruf sahibi gerçek satın alma gücünü dahi koruyamıyor. Para ile para kazanmanın sona erdiği bir döneme girdik.
Karlar ise sürekli azalıyor. Kar azalması iş sahibini teknolojiye yöneltiyor. Yeni teknolojileri üretime uyarlamadan karlı olmak mümkün değil. Kar edeyim derken kapitalist bilgiyi sisteme egemen kılıyor. Bilgi öne geçiyor. Kapitalizm sona eriyor.
Üretim ve tüketimde bilginin egemen olduğu adına BİLGİ TOPLUMU DENİLEN yeni bir ekonomik sistem gerçekleşiyor.
Bilgi toplumunda başarılı olmak kapital sahibi olmaktan değil nitelikli ve meslek kazandıracak eğitimden geçiyor.