Ekonomi konusunda propaganda iş görmez. Ekonominin kendi kuralları vardır. Herkesi hizaya getirir. Önemli olan ekonomik göstergeleri iyi okumaktır.
Son günlerde iki konu üzerinde aşırı propaganda yapılıyor.Propagandanın amacı, ARKA PLAN başlıklı makalede açıkladığım gibi S 400 füzeleridir. Batı, bu füzelerin alınmasına mani olmak için, finans piyasasındaki olumsuzlukları abartıyor.
1. Devlet kefen parasını harcadı deniliyor.
Devletler hazır para harcamaz. Hazır para harcama ile finansman, altın para sistemi döneminde yapılıyordu. Altın para sistemi, 1944 yılında dolara bağlı döviz sistemine evrildi. 1972 yılında, doların altın karşılığı kaldırıldı ve sonlandı.
Devlet gelirleri dinamik yapı taşır. Her gün devlet vergiler yoluyla gelir elde eder. Elde ettiği gelirleri harcar. Gelir-gider dengesi, bir yıl önceden, Bütçe Yasası ile kurala bağlanır.
Bizim bütçemiz, vasıtalı vergiler ile finanse ediliyor. Vasıtalı vergiler en çok ithalat üzerine uygulanıyor. Kurların yüksek olması nedeniyle, ithalat azaldı ve vergi tahsilatı da azaldı. Bu yüzden bütçe, 2019 yılı ilk çeyreğinde 54 milyar lira açık verdi. Açığın içerisinde faiz giderleri de var. Faizleri çıkardığımız zaman, bütçe faiz dışı fazla veriyor. Yani, reel anlamda giderlerden daha fazla tahsilat mevcut.
Sorunu anlamsız yere büyütmeye gerek yok. Zira, ödeneklerde biraz tasarrufa gidilse, sorun anında çözülecek yapı taşıyor.
2. İkinci önemli konu borç meselesidir. Türkiye borç batağında diye propaganda yapılıyor. Halbuki realite öyle değil.
Devletin borç sorunu yok. Devlet borcuna ilişkin ölçek Maastricht Kriteridir. Bu kritere göre devletin borç sınırı ulusal hasılanın yüzde 60'ı dır. Türk Devletinin borcu ulusal hasılanın yüzde 29'u civarında. Yani, Maastricht kriterinin yarısından daha az.
Özel sektör borçlu. Özel sektörün borcunu devlet borcuna ilave ettiğimiz zaman, ulusal hasılanın yüzde 49'una ulaşılıyor. Bu durumda dahi, Maastricht kriterlerinin altında kalınıyor.
AB'de Maastricht kriterini tutturan ülke yok. Konu Türkiye olunca, Türkiye battı propagandası yapılıyor.