Siyasal toplumlar, ekonomik ve sosyal açıdan üç aşamalı gelişiyor. Aşamalar Tarım Toplumu, Sanayi Toplumu ve Bilgi Toplumu olarak kristal özellikler gösteriyor. Her aşamada, kadının toplumdaki yeri farklı yapı taşıyor.
1.Tarım Toplumu ve Kadın.
Tarım toplumunda kadın, ikinci sınıf insan sayılıyor. Bunun nedeni, nüfus artışının kadının doğuracağı çocuk sayısına bağlı olmasından kaynaklanıyor. Zira, tarımsal ekonomide işlenecek toprak bol. Nüfus ne kadar çok artar ise, ekonomi o oranda büyüyor.
Kadın konusunda, Tarım Toplumu aşamasında üç zıt kültür yaşandı. Bu farklılık halen devam ediyor. Bunlar Tibet, Arap ve Türk kültürleridir.
-Tibet kültüründe bir kadın birden çok koca edinebiliyor. Toprağın sınırlı olması nedeniyle, Tibetliler nüfus artsın istemiyor. Nüfus artışı sorununu, kadının birden çok koca edinmesi ile çözüyor. Kadının toplumsal statüsü evin kraliçesine dönüşüyor.
-Araplar kadar kadını aşağılayn bir millet dünyaya gelmedi. Araplara göre kadın ile eşya aynı anlama geliyor. Kadınlar, alınıyor, satılıyor, dövülüyor, hediye ediliyor. Çok sonraları inen Kuran ''arap kültürünü'' değiştirmedi. Kurana göre, kadın mirastan az pay alıyor, iki kadının şahitliği bir erkek ile eşit tutuluyor, Kuran cariye (köle kadın) statüsünü bozmadı. Bir erkek, birden çok kadınla evleniyor. Kuran kadının dövülmesine izin veriyor.
-Türkler, kadına saygı duyan bir millettir. Kadın evin direği sayılır. Türk kadını kraliçe olur, asker olur, Türk Hakanları anlaşmaları kadınları ile birlikte imzalardı. Ölen Hakanın yerine karısı görevi devralırdı. 934 yılında, Karahanlı Devleti ile Müslüman olan Türk kavimleri, 1000 yılı aşkın arap kültürüne rağmen, kadına olan saygısını kaybetmedi. Atalarımız, kadını aşağılayan çok karılı arap kültürünü benimsemedi. Anadolu'da ''Yuvayı dişi kuş yapar'' atasözü ile kadın baştacı ediliyor.
2. Sanayi Toplumu ve Kadın
Sanayi üretim aşamasında, ekonomik büyüme sermaye büyümesi ile gerçekleşiyor. Doğuma bağlı ekonomik büyüme sonlanıyor. Kadını doğum makinesi olarak kullanma dönemi ve kültürü kendiliğinden sonlanıyor.
Sanayi toplumunda, emek talebi artıyor. Makineli üretimde kadın iş buluyor ve para kazanıyor. Para kazanan kadın, ekonomik özgürlüğünü de kazanıyor. Ekonomik özgürlük beraberinde kadın-erkek eşitliğini getiriyor.
3. Bilgi Toplumu ve Kadın
Bilgi toplumunda, üretim ve tüketim bilgiye bağlı olarak gerçekleşecek. Sermaye ve eğitimsiz emeğin üretimde yeri yok mertebesine inecek. Bilgi ise eğitim ile elde ediliyor. Kadınların biyolojik yapıları, öğrenime daha yatkın. Eğitimdeki başarıları sayesinde, bilgi toplumunda kadınların öne geçeceğine kesin gözü ile bakılıyor.