Enfasyon hakkında yazı yazdım. Bazı kesimler, yazıdan siyasi anlam çıkarıyor. Amacım, ekonomi bilimi açısından olayların sebep ve sonuçlarını açıklamak. Siyaset beni ilgilendirmiyor.
Enflasyonun en önemli nedeni israftır. Ekonomide iki türlü israf vardır. Birincisi TÜKETİM İSRAFI dır. İkincisi YATIRIM İSRAFI dır.
-Siyasi iktidarı savunanlar ''Ülkede israf yok'' diyebiliyor mu? Diyemez. Çünkü, öyle bir tüketim israfı var ki gözle görülüyor. En büyük israf, düşük faizli tüketici kredileri yoluyla gerçekleşiyor.
-İsraf sadece tüketimde değil, yatırımlarda da gerçekleşiyor. Ekonomik açıdan en olumsuzu yatırım israfıdır. Yatırımlardaki israf, ekonomik kaynakların heba olmasına neden olur. Gösterge bellidir. Yatırımlara rağmen, ekonomi ''Orta Gelir Tuzağından'' kurtulamıyor ise, yatırımlar israf ediliyordur. Türkiye, 2012 yılında, ORTA GELİR TUZAĞINA yakalandı. Bir türlü, bu tuzaktan kurtulamıyor. Nedeni ise, verimsiz yatırımlar yoluyla, kaynakların israf edilmesinden kaynaklanıyor.
Malesef, siyasi iktidarın ekonomistleri soruna çözüm, üretemediler. Muhalefetin ise, bu konuda, fikri dahi yok. Yatırımların, hangi ölçeğe göre yapılacağı tartışılmıyor. Halbuki, bir parça ekonomi tarihi okusalar, yaşanmış gerçekleri görecekler.
Sovyetler, Batı'dan geri kalıyordu. 1960 lı yıllarda nedeni anlaşıldı. Yatırımlarda ölçek sorunu çözülemiyordu. Çözülemezdi, çünkü, Sovyetlerde FAİZ YASAK idi. Ölçek sorununu çözmek amacıyla, GÖLGE MALİYET kavramı geliştirdiler. Her bir yatırımın verimini, diğerleri ile ölçmeye çalıştılar. Başaramadılar. Ekonomileri ''orta gelir tuzağına'' yakalandı. Aradan 20 yıl geçti ve Sovyetler, kaynak israfı yüzünden dağıldı.
Halbuki, serbest piyasa ekonomisinde, yatırım önceliğini, Piyasa Faiz Hadleri belirliyor. Piyasa faizinden yüksek getiri sağlayan yatırımlar yapıldığı zaman, kaynaklar israf edilmiyor. Kaynaklar verimli yatırımlara gittiği zaman, sermaye birikimi artıyor. Artan sermaye birikimi, ekonomiyi ORTA GELİR TUZAĞINDAN kurtarıyor.
Türkiye, 2012 den beri faizleri baskı altında tutuyor. Son bir yılda o kadar baskılandı ki, FAİZİN ÖLÇEK GÖREVİ de sonlandı. Düşük faizde ısrar etmenin sonucunda, ülkede enflasyon hızla yükseldi. Yükselmeye devam ediyor. Ekonomik realiteyi, vatandaş yaşayarak öğrendi.
Sorunun çözümü basit. Fiyatları serbest bırakınız. Kendiliğinden dengeler oluşur. Fiyat denildiği zaman, yöneticiler mal ve hizmet fiyatını anlıyor. Halbuki, üretim faktörlerinin de fiyatı vardır. Üretim faktörü olarak SERMAYENİN FİYATI FAİZ dir.