2016 yılında ekonomik beklentiler gerçekleşmedi. Buna rağmen OECD ülkelerine göre mukayese yapıldığı zaman ekonomik durumun hiç de kötü olmadığı görülüyor.
2016 yılında ortalama dolar kuru 3,02 TL olarak gerçekleşti. Ancak, yılın son iki ayında dolar kurunda yüzde 16 oranında artış meydana geldi. Bu artışın sonuçları 2017 yılının ilk çeyreğinde ekonomiye yansıyacaktır. Zira, parasal hareketler üretime ve tüketime 6 aylık gecikme ile yansıyor.
Döviz kurundaki artışa rağmen, ihracat aynı oranda artmadı. Aksine, yüzde 0,84 oranında azaldı. Bu durum ihracat talep elastikiyetinden kaynaklanıyor. Kurlar arttığı zaman ülke ucuzluyor ve fakat ihracat talebi artmıyor. Aksine düşüyor. İhracatın ithalata bağlı olması bu sonuca neden oluyor.
Kurlardaki artış ithalatı önemli ölçüde azalttı. Azalış miktarı 8,6 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu azalışın gerisinde petrol fiyatlarındaki düşme var. Ayrıca ithal malı tüketim mallarının azalması da etkin görülüyor. İthalattaki düşme cari açığa pozitif katkıda bulunacaktır.
2016 yılındaki en olumlu gelişme, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükselmedir. Bu oran 2015 yılında yüzde 69,4 idi. 2016 yılında yüzde 71,80'e yükseldi. Kritik nokta yüzde 80'dir.
Ekonomik büyümenin yüzde 3 civarında gerçekleşeceği hesap ediliyor. OECD ortalaması yüzde 3 den daha az.
Çok kötü bir yıl geçirmemize rağmen bu sonuçlar ekonomik açıdan pozitif görünüyor.