1990 yılında Sovyetlerin dağılmasıyla, Dünya tek kutuplu bir yapıya dönüştü. Bu yapının merkezinde "doları basan bankerler" ve onun vurucu gücü ABD vardı. Uluslar arası toplum "dolar imparatorluğu'nun neredeyse kurulacağına" ikna olmuştu.
Beklenmeyen bir durum ortaya çiktı. Asya ülkeleri 1996 yılında Şangay Beşlisi adı altında bir araya geldiler. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'dan oluşan beşlinin amacı ortak güvenlik sağlamaya yönelik idi. 2001 yılında beşliye Özbekistan katıldı ve amaca ekonomik çıkar ilişkileri eklendi. 2015 yılında Şangay Beşlisine, Hindistan ve Pakistan katıldı.
Türkiye "diyolog üyesi" sıfatıyla Şangay Beşlisi toplantılarına katılıyor. Azerbaycan, Ermenistan,Kamboçya ve Nepal ülkeleri de Şangay Beşlisinin "diyalog ortağı" dir. Diyolog ortağından maksat "ilk fırsatta ben de katılacağım" anlamına geliyor.
Şangay beşlisinin ekonomik amacı, açık olarak ifade edilmese de "uluslar arası geçerli yeni bir finans sistemi kurmak ve uluslar arası geçerli para yaratmak, böyle bir para yaratılıncaya kadar ulusal paralar ile ticaret yapmak" olarak özetlenebilir.
Sangay Beşlisi yavaş ve emin adımlarla ilerliyor. Başı Çin çektiği için, sistemin kurulması ve işlemesi ona bağlı. Uluslar arasi toplum Çin'in para konsundaki taleplerini ve Batı'nın tutumunu yakından takip ediyor.
2010 yilında XIOU adındaki Çin Halk Bankası Başkanı, doları kastederek "ulusal bir paranın ulsular arası para olmasına, ulusal para politikaları zarar veriyor. SRD (özel çekme hakları) gibi uluslar arası para yaratmak gerekiyor" diye beyanat verdi. Bu beyanata, dönemin ABD Başkanı Obama "dolar yeterince kuvvetli paradır" diyerek cevapladı. Çin sesini kesti.
Fakat kazan kaynıyordu. 2015 yılında Hindistan ve Pakistan'ın Şangay Beşlisine katılması, dolar basan bankerleri tedirgin ediyordu. Çin Parası, 1.10. 2016 günü SDR'ye dahil edildi. SDR ler uluslar arası rezerv paraların yüzde 4 ünü oluşturuyor. Dolar ise yüzde 65 civarında değişiyor. SDR'ye dahil edilen para, uluslar arası geçerlilik kazanıyor.
SDR'ye katılmasına rağmen Çin sessiz kaldı. Bankerlerin Fransa'ya oynadığı, SDR (Special Driving Right) oyununu biliyordu. Bankerler, 1972 yılında Fransa'nın sesini kesmek amacıyla, Frangı dahil ederek SDR leri yürürlüğe koymuşlardı. Ancak SDR ler sadece devletler arasında geçerli bir paraydı. Halka inmiyordu.
Sessiz kalan Çin, 2017 yılında önce Kuzey Kore kanalıyla Hidrojen bombasını patlattı. Batı'ya sende olan bende de var mesajı verdi. Geçen ay meselenin ekonomik yönü anlaşıldı. Çin "altına bağlı YUAN ile petrol satın alacağını ve petrol kontratlarının Şangay Borsasında pazarlanacağını" ilan etti.
Bu beyan "doları basan bankerlere savaş" ilanıdır. Zira, petrol dolar ile satılır kuralına kim uymamış ise karşısında bankerleri ve Amerika'yı bulmuştur. Nitekim, Saddam ve Kaddafı "petrolü altın ile satma girişimleri " yüzünden yok edildi. Perde arkasından İran'a "petrolü dolar ile satacaksın" talimatı veriliyor. Nükleer tartışma bahane.
Uluslar arası hukukta "petrol dolar ile satılacak" diye bir anlaşma ya da hüküm yok. Ancak "bankerlerin görünmeyen gücü" bu kuralı uygulatıyor. Petrol dolar ile satılınca dolara talep oluyor. Bir paraya uluslar arası talep olduğu zaman o para uluslar arası geçerlilik kazanıyor ve rezerv olarak tutuluyor.
Para oyunları devam ediyor.