Türkiye'deki ekonomik sorunun gerisinde daima, bankacılık yatar. Bankalar, öz sermayelerinin kaldıraç güçlerini kullanan kurumlardır. Halkın tasarrufunu toplar, halka kredi verirler. Yani, halkın parası ile para kazanırlar.
Uluslararasında ekonomik savaş, önce finans kesiminde başlıyor.
2004 den itibaren, Türkiye'de özelleştirme furyası başladı. Katıldığım konferanslarda verdiğim sunumlarda ve gazetelere gönderdiğim yazılarda "devlet bankalarını özelleştirmeyin" diye ısrar etmiştim. Çünkü, piyasa yapıcı bankalar "devletin egemenliğinden çıktığı zaman" finans kesimindeki savaş kaybediliyor.
Bu gün ne kadar haklı olduğum görülüyor. Finansal kesimi kullanan yabancılar, ülkede "ekonomik terör" estiriyor. Ancak bu ekonomik terörün bedelini kendileri de ağır ödeyecekler. Nitekim, Moody's yerli-yabancı ayırımı yapmadan "Türk Bankalarının kredi notunu" düşürdü.
Kredi notu düşürülen bankalar şunlar. İng Bank, Finansbank,Denizbank, Alternatifbank, HSBC, Odebank, Sekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Işbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Akbank. TSKB. Eximbank.
Ziraat, Halk ve Vakıfbank Hazineye ait. İş Bankası kamusal yapıda. Akbank, Sabancı ailesinin. Diğer bankanın sahipleri yabancılar.
TEB Fransızların
ING Bank Hollandalıların,
Garanti Bankasında hakim ortak İspanyol,
Finansbank Kuveytlilerin,
Odebank Lüblanlıların,
Şekerbankın hakim ortağı Kazak,
Denizbank Ruslarındı, Emirates satın aldı,
Yapı Kredi Bakası'nın yüzde 57 si Italyan Dexianın.
HSBC İngilizlerin.
Bankaların notunu düşürdüğü için, Borsa Istanbula kote banka hisseleri değer kaybediyor. Halk Bankası ve İş Bankası "benim hisselerim bu değerin altında olamaz" diyerek hisselerini satın almaya başladılar. Ama, yabancılara ait bankaların hisse senetlerindeki düşme önlenemiyor.
Borsadaki kaybın üzerine, Avrupa'da sıkıntı başladı. Ana şirketler TL'nin değer kaybından son derece rahatsızlar. Uzmanlar, en çok yabancı ortaklı bankaların etkileneceğinden eminler.
Türkiye'deki finans krizini, yabancı bankalar başlattı. Aynı gemide olduklarını geç farkettiler. Zira finans krizi, en çok yabancı ortaklı bankaları etkiliyor. Nitekim Moody's Türkiye'deki bankaların notunu düşürürken yabancı yerli diye ayırmıyor.
Avrupa finans piyasası ile ekonomik entegrasyonun "hesaplanandan çok daha kompleks olduğu" anlaşıldı. Türkiye'deki krizin Avrupa'ya yayılmasından korkuluyor.
Krizi sonlandırma görevi bankalara düşüyor.