Şiddet dengesi üzerine kurulan soğuk savaş, 1990 yılında sona erdiği zaman insanlık rahatlamıştı. Bu rahatlama kısa sürdü.
Teoride "Güney-Kuzey" ya da "Fakir–Zengin" ülkeler ayrışmasından söz ediliyordu. Suriye'de meydana gelen "vekalet savaşları" meselenin ekonomiden çok askeri mahiyet taşıdığını gösterdi.
Şimdi sistem Doğu-Batı olarak ikiye ayrılıyor. Doğu'da Rusya, Çin, Hindistan ve İran var. Batı'da NATO ülkeleri ve İsrail.
Doğu ülkeleri NATO'yu "finans egemenlerinin vurucu gücü" olarak değerlendiriyor. Finans egemenliğine karşı koymak üzere "yeni bir finans merkezi" oluşturma peşindeler. Bu amaçla Şangay Beşlisini kurdular. Türkiye Şangay Beşlisine katılmak istiyor.
Türkiye Nato üyesi. Fakat NATO müttefiklerine olan inancını kaybetti. NATO müttefiki ülkeler, Türkiye düşmanlarına askeri yardım yapıyor. Anarşistleri koruyor ve kolluyor. Batı, Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrarsızlık yaratıyor. Türkiye NATO'dan uzaklaşıyor.
Sorun NATO üyesi olarak Şangay beşlisine katılmaktan kaynaklanıyor. Rusya'ya göre "hem NATO üyesi olmak, hem de Şangay beşlisine üye olmak" mümkün değil.
Türkiye karar aşamasında. Türkiye'nin kararı dünyanın geleceğini etkileyecek derecede önem kazandı. Zira bu karar, mevcut ekonomik ve askeri dengeleri bozuyor.