Tarife gerek yok, hepimiz enflasyonun ne olduğunu biliyoruz. Her geçen gün, fiyatlar artıyor. Gelirimiz artan fiyatlara yetmiyor. Paramız değer kaybediyor.
Neden?
Bir ekonomide, üretime katılmadan ya da katma değer yaratmadan, bölüşümden pay alanlar olduğu sürece enflasyon önlenemez.
Demek ki, bölüşümden pay alıp da, üretime katılmayanların sayısı kadar enflasyon nedeni vardır. Bunları sıralayalım.
1. Suriyeliler enflasyon nedenidir. 4 milyon Suriyeli, üretime katılmıyor ve fakat yaşamları için tüketiyor. Devlet kaynakları ile finanse ediliyor. Finansman sorunu, enflasyon yaratıyor.
2. Sosyal Devlet harcamaları enflasyon yaratıyor. SSK 60 milyar lira açık veriyor. Bu para, zam ve vergi olarak halktan toplanıyor. Enflasyona neden oluyor.
3. Devlette ve Belediyelerde milyona yakın insan istihdam edilmiş. Kimileri sadece maaş alıyor. Göreve dahi gelmiyor. Katma değer yaratmıyor. Aldıkları paraları halk zam ve vergi olarak ödüyor.
4. Diyanette 140 bin imam istihdam ediliyor. Ekonomiye katkıları sıfır. Fakat, Diyanete 10 milyar lira ödenek ayrılmış. Bu para vatandaşa zam ve vergi olarak yansıyor. Fiyatlar artıyor.
5. Devlet yanlış yatırım yapıyor. Köprüler, yollar ve tüneller yatıralan parayı geri ödemiyor. Farkı vatandaş vergi olarak ödüyor. Vasıtalı vergiler artıyor. Enflasyon yaratıyor.
6. Devlet isarfını vatandaş ödüyor. 2 kişiyi özel uçakla Yeni Zellandaya göndermenin karşılığında katma değer yaratılmıyor. 100 binleri aşan resmi aracın üretime katkısı yok.Ama maliyetini vatandaş ödüyor. Her türlü devlet israfı enflasyon yaratıyor.
Enflasyonu önlemenin yolu, ekonomiye katkısı olmayanlara, kaynak aktarmayı önlemekten geçiyor.