AB parası Euro karşılıksız kağıt para. Avrupa Birliği Merkez Bankası ECB tarafından basılıyor. Birliğe katılan ülkelerin Merkez Bankaları bir araya gelerek ECB'yi oluşturdular. Katılımcı ülkelerin Merkez Bankaları da ECB'nin şubesine dönüştü.
Eski Alman Markı'nın etkisiyle ve temsil ettiği ülkelerin ekonomik gücünden dolayı, Euro uluslar arası ödemelerde kullanılıyor. Dünya rezerv para sistemi içerisindeki yeri yüzde 22-26 arasında değişiyor.
Farklı gelişmişlik seviyelerindeki ülkeler aynı para birimini kullandıkları zaman sistem tıkanıyor. Çünkü ülkelerin cari açıkları ortak para birimi ile ödeniyor. Ortak para, açık veren ülkede tutulamıyor. Bankalar likidite sıkıntısına düşüyor.
Cari açık veren ekonomilerde ulusal para süpap görevi icra ediyor. Açık veren ülke parası değer kaybediyor. Satına alma gücü paritesi devreye girerek denge kuruluyor. Bu kural ortak para sisteminde işlemiyor.
AB içerisindeki PIGS ülkeleri diye tarif edilen, Portekiz, İspanya, Yunanistan ve İtalya cari açık veriyor. Açıklar Euro ile ödeniyor.Bu ülkelerin Bankaları likidite sıkıntısına düşüyor. ECB'nin bankalara borç vererek yarattığı likidite bir süre sonra tükeniyor.
Çevre-Merkez ilişkisi sürekli PIGS ülkeleri aleyhine işliyor. Kuzey ülkeleri zenginleşirken, rekabet kabiliyetini kaybeden PIGS ülkeleri sıkıntıya düşüyor. Nitekim, İspanya ve Yunanistan'da işsizlik oranları yüzde 24 ler ile ölçülüyor. İtalya'da eksik istihdam yüzdesi sürekli yükseliyor.
Şimdi sıraya Fransa girdi. Aşırı devletçilik ve Yahudi düşmanlığı nedeniyle Fransa'dan sermaye kaçıyor. Fransız Yahudileri dükkanlarını kapatıyor, paralarını alıp ülkeyi terk ediyor. Fransa'nın ödemeler dengesi açık veriyor. Sermaye hareketleri hesabından doğan açıklar Euro ile ödeniyor. Fransız bankaları likidite sıkıntısına düşüyor.
EURO'yu zor günler bekliyor.