İslam’ın şartı beşten fazladır. Şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, zekat vermek insanı Müslüman yapmaz.
-Allah ''Kul hakkı ile bana gelmeyin'' diyor. Kul hakkı denildiği zaman karşımıza çok geniş bir haklar yelpazesi çıkıyor. İnsana karşı yapılacak en ufak bir saygısızlık dahi, kul hakkının ihlali anlamına geliyor.
-Müslüman, başkasının sağlığına zarar verici eylem ve işlemlerde bulunamaz. Sağlığa zarar verici ürün üretmez, satamaz. İnsanın vücut bütünlüğüne zarar veremez. İnsan öldüremez.
-Müslüman başkasının mülkiyet hakkına saygılı olmak zorundadır. Hırsızlık yapamaz, zorla başkasının malını gasp edemez, bilerek mala zarar veremez. Teraziyi düzgün tartmak zorundadır. Emanete ihanet edemez.
-Müslüman, insanların özel hayatına, ailesine ve namusuna saygılı olmak zorundadır. Hiç kimsenin özel yaşamına karışamaz. Müslüman başkalarının fikrine, dinine ve yaşam biçimine saygılı olmalıdır. Kuran ''senin dinin sana, benim dinim bana'' diyerek kaideyi koyuyor.
-Kuran, oku diye başlıyor. Demek ki herkesin eğitim almasını emrediyor. Müslüman kişi eğitime önem vermek ve eğitimi desteklemek zorundadır. Müslümanın, bilim Çin'de olsa, gidip öğrenmesi gerekiyor.
-Müslüman yoksulluğa kayıtsız kalamaz. Müslüman komşusu aç iken, kendisi tok kalmayı tercih edemez. Müslüman ihtiyacından fazlasını infak etmelidir. Yani, elindeki fazla malı ihtiyaç sahiplerine dağıtmalıdır.
-Müslüman emeğe saygılıdır. Çalışanın ücretini ''teri kurumadan ödemek'' zorundadır. Müslüman devlet malına saygılı olmak zorundadır. Kuran ''devlet malından bir hırka aşıranı'' hain sayıyor.
-Müslüman gösteriş ibadeti yapamaz. Para ile ibadete vesile olamaz. Dini, para ve siyasi çıkar amacına yönelik kullanamaz.
-Müslüman yalan söyleyemez. Mahkemede yalan yere şehadet eden adamdan müslüman olmaz.
-Müslüman çalışmak ve üretmek zorundadır. Zira Kuran çalışmayı (insana yararlı mal ve hizmet üretmeyi) ibadet sayıyor.