Kadının toplumdaki yeri ekonomik üretim yapısına bağlı olarak gerçekleşiyor.

Ekonomik gelişme aşamaları ise "Tarımsal Üretim, Sanayi Üretimi ve Bilgi Toplumu" şeklinde evrimleşiyor.

Her üretim aşamasında kadının toplumdaki yeri değişiyor.

1. Tarım üretim aşamasında kadın 2.sınıf insan muamelesi görüyor.

Neden?

Tarımsal üretim aşamasında ekonomik ve toplumsal ilerleme nüfus artışına bağımlıdır. Nüfus ne kadar çok artar ise o kadar çok toprak üretime açılıyor. Daha fazla üretim yapılıyor. Siyasal toplumun askeri gücünü insan sayısı belirliyor.

Kadının doğuracağı çocuk sayısı nüfus artışını tayin eder. Bu nedenle, tarımsal üretim aşamasında kadın "doğum aracı olarak" baskı altında tutuluyor. Gelenek, örf ve adet nüfus artışını sağlamak üzere şekilleniyor. Erkeğin birden fazla kadınla evlenmesinin meşruiyeti nüfus artışından kaynaklanıyor.

Tarımsal üretim aşamasında kurala bağlanan semavi dinlerin (Yahudilik, Hrıstiyanlık ve Müslümanlığın) kadını 2. sınıf insan muamelesine tabi tutması tesadüf değildir.

2. Sanayi üretim aşamasında kadın erkek ile eşit sayılıyor.

Sanayi toplumunda ekonomik büyüme "sermaye büyümesi" ile gerçekleşiyor. Daha fazla makine ve donanım, daha fazla sermaye ile temin edilebiliyor. Sermaye birikimi olmadan sanayi toplumuna geçilemiyor. Sanayi toplumunda nüfus artışının ekonomik büyümedeki işlevi azalıyor.

Sanayi toplumunda kadın iş buluyor ve ekonomik özgürlük kazanıyor. Ekonomik özgürlük kadını erkek ile eşit statüye getiriyor.

Sanayi toplumunda "Şeriat" hükümlerinin kadın üzerindeki etkisi sonlanıyor. Hür ve özgür kadın tipi ortaya çıkıyor.

3. Bilgi toplumunda kadın topluma egemen oluyor.

Sermaye'nin üretimdeki yeri giderek azalıyor. Bilgiye bağlı üretim aşamasına geçiliyor. Üretimin kalitesini artıracak ve maliyetini düşürecek yeni bir bilgi olmadan ekonomik büyüme gerçekleşmiyor.

Bilgi toplumunda kadın iki bakımdan öne geçiyor.

-Kadınların "empati" duyguları erkeğe göre yüksek. Bu durum anne olmalarından kaynaklanıyor. Kendini başkası yerine koyma duygusu (empati) kadının yönetim işlerinde başarılı olmasını sağlıyor. Sorumluğu yüksek bankacılık ve idarecilik görevleri kadına teslim ediliyor.

-Bilgi toplumunda kadın "kimden çocuk yapacağına" kendisi karar veriyor.

Bilgi toplumu kadın egemen topluma dönüşüyor.