Tarihte, yaşanan en önemli örnek "Tapınak Şövalyeleri"dir. Papa'ya hizmet ederken, onun en yakın dostu idiler. Para sorun olunca Papa, Şövalyelerin yok edilmesine fetva vermeden kaçınmadı.
Tapınak Şövalyeleri Haçlı seferleri sırasında ortaya çıktı. Hem rahip hem de asker hüviyeti taşıyan savaşçı ve yağmacı askerlerdi. Beyaz elbise üzerinde, boydan boya kırmızı haç işareti olan üniformalar giyiyorlardı. Haçlı yağmacılara komuta ediyorlar ve ön saflarda savaşıyorlardı.
Papa onlara Süleyman Mabedini koruma görevi verdi. Bu nedenle adlarına Tapınak Şövalyeleri denildi.
Tapınak Şövalyeleri yağma ve talan sayesinde zengin oldular. 1119 Yılında Tarikat şeklinde örgütlendiler. Papa her konuda kendilerine yardımcı olunması için Hıristiyan Alemine ferman gönderdi.
Tapınak Şövalyeleri ekonomik açıdan önemli bir kurum. Zira Bankacılık sisteminin ataları sayılıyor. İlk defa para transfer işlemi Tapınak Şövalyeleri tarafından yapıldı. Paris'te parasını Tarikata yatıran kişiye şifreli kağıt veriliyor. Bu kağıt sayesinde insanlar Kudüs ya da İstanbul'da paralarını tekrar geri alabiliyordu. Avrupa'da para taşımak sorun olmaktan çıkmıştı.
Sistem Avrupa'da bankacılık ağı oluşturdu. Para transferi sayesinde Tapınakçılar para kazandılar. Kazandıkları parayı Avrupa'daki Krallara ve asillere kredi olarak verdiler. Bankacılık sisteminin tüm fonksiyonlarını yerine getirdiler. Finansal egemenlik kazandılar.
Papa, kazanılan paradan pay istemeye başladı. Tarikat Liderleri "Papanın kazanılan parada hakkı olmadığını" beyan etti. Papa ile Tapınak Şövalyelerinin arası açıldı. Eski dostlar Para yüzünden düşman oldu.
Tapınak Şövalyeleri Fransız Kralına borç vermişlerdi. Kralın borcu ödeyecek gücü yoktu. Borçtan kurtulmanın en kolay yolu, alacaklıdan kurtulmaktan geçiyor.
Papa ile Fransız Kralı anlaştılar. Fransız Kralı Tarikatın son lideri olan Jacques de Moley'i, alacak-verecek işlerini görüşmek üzere Parise çağırdı. Kral Moley'i tutukladı. Papa'nın okeyi ile yargıladı. Moley uydurma suçlardan idama mahkum edildi.1314 yılında Moley yakılarak idam edildi.
O tarihten sonra yakalanan Tarikat üyeleri Engizisyon Mahkemesine sevk edildi. Tarikat üyeleri kendilerini sakladılar. İskoçya gibi Papa'nın egemenlik alanı dışına kaçtılar. Günümüzde Tapınak Şövalyelerinin gizli Tarikat olarak varlıklarını sürdürdükleri söyleniyor.
Para hem dost hem düşman oluyor.