Tarım toplumunda devlet idaresinde DİN bir metot olarak kullanılıyor. Frevun Tanrının dünyadaki temsilcisi. Bizans İmparatoru Tanrını Teğmeni. Arap geleneğinde Halifelik var.Yavuz Sultan Selimden sonra Osmanlı Sultanları Halife. Papa İsa'nın dünyadaki temsilcisi.....

Daha aşağı derecedeki siyasiler ise dindar geçiniyor. Kiliseye, Camiye, Sinegoka, Tapınağa gidiyor. Din adına gösteri yapıyor. Dindar olduğunu her platformda göstermeye çalışıyor. Din adamlarını önemsiyor....

Az gelişmiş demokratik toplumlarda dini söylem ve gösteri öne çıkarılıyor. Dini semboller kullanılıyor. Hristiyan Haçı, Müslüman Baş Örtüsünü ve sakalı kullanarak dindar olduğunu halka göstermeye çalışıyor.

Politikacılar her zaman ikiyüzlü. Yunanca POLİTİKA kelimesi bu sözü çok iyi anlatıyor . POLİ çok, TİKA yüz. POLİTİKACI çok yüzlü.

Tarımdan sanayiye geçmekte olan toplumlarda Dinin etkisi kısa süre de olsa devam ediyor. Topraktan yeni kopmuş şehirlere yeni gelmiş insanlar dinin etkisinden kurtulamıyor. Varoşlarda eski köylü yeni şehirliler dini istismara açık.

Toplum sanayileştiği zaman Dinin Devlet idaresinde kullanılması sona eriyor. Şehirlerde tüketim ve dünyevi değerler öne geçiyor. Tüketimi önce kantite, sonra kalite olarak artırmak için insanlar BORÇLANMAYA başlıyor.

Ev, araba, beyaz eşya kredi ile alınıyor. Kredi ile seyahat yapılıyor. Kredi ile seyahate ve güzellik salonuna gidilmeye başlandığı zaman iş bitiyor.Gelecek otuz yılın geliri bu günden Tüketiliyor. Ortaya tüketim toplumu çıkıyor.

Tüketim toplumunda Dinin önemi yok mertebesine iniyor. Dini değerlerin yerini sosyal devlet ilkesi alıyor. Ekonomi öne geçiyor. Tam istihdam, işsizlik, enflasyon, büyüme gibi ekonomik kavramlar herkesi ilgilendirmeye başlıyor.

İleri sanayi toplumunda siyasi söylem ekonomiye dayanıyor. Örneğin borçlu olan insanlar faiz söylemine kulak kabartıyor. Zira faizler düştüğü zaman borç taksitleri azalıyor. Zira tüketim toplumunda herkes tüketici kredisi kullanmış ve borçlu.

Borçlu insanlar, borçlarını ödemek amacıyla işlerine dört elle sarılıyor. Din adamlarının yerini Dr. Psikologlar alıyor. Dini Bayram günlerini insanlar akraba ziyareti yerine seyahat amacıyla kullanıyor. Dini semboller moda olmaktan çıkıyor. Al benici moda egemen oluyor.

Devlet kredi metoduyla Halkı idare ettiğini fark ediyor. Tüketici kredilerini teşvik ediyor. Amansız MODERN KÖLELİK dönemi ortaya çıkıyor.