Ekonomide kuraldır. Fiyatlara müdahale ederseniz, ikili fiyat ortaya çıkar. Yasak koyarsanız, daha da kötüsü, KARABORSA ortaya çıkar. Fiyatın dövize ait olması sonucu değiştirmez.
İlk defa bu gün, TAHTAKALE DÖVİZ PİYASASINDA doların fiyatı 19 lirayı aştı. Bankalarda mevcut fiyatın üzerine çıktı. Akşam üzeri fark daha da açıldı. Açılmaya devam ediyor.
Neden, Tahtakale piyasasında dolar artıyor ? İki nedeni olabilir. Arz yeterli değildir. Talepte artış vardır.
Tahtakaledeki olayın gerisinde, Talepteki artış ağır basıyor. Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki paralar enflasyon karşısında değer kaybetti. Para otoriteleri, kuru sabit tutuyor. Mevduat faizi, enflasyona karşı vatandaşı korumuyor. Parasının eridiğini görenler, zararın neresinden dönersem kardır, anlayışı ile dolar satın alıyor.
Tahtakaleden satın alınan dolarlar, genellikle nakittir. Ve bankalara geri dönmez. Yastık altına iner. Yastık altına inen paranın, ülkeden sermaye çıkışı gibi ekonomiye yansımaları olur.
Tahtakale Piyasası döviz transferi de yapar. Türkiyeden para çıkarmak isteyenlerin uğrak yeridir. Yasaklar ve yasaklılar için, kapalı kutu gibi, işlerin yürümesini olanaklı kılar.
Devlet, düşük faizli kredi ile piyasaları paraya boğdu. Kredi alanların dövize dönmelerine yasak getirdi. Bu yasağı, Tahtakale, yüksek döviz kuru ile deliyor.
Benim korkum, FED faizinden kaynaklanıyor. Zira, FED politika faizini yüzde 4,5 seviyesine çıkardı. Bizde bankalar dolar mevduata faiz vermiyor. Faiz farkı yüzünden, sermaye çıkışının ayak seslerini duyar gibiyim. Nitekim, Borsa İstanbul’daki yabancılar, ellerindeki menkul kıymetleri satıyor. Resmi kanaldan çıkmak istemeyenler, Tahtakale’yi kullanır. İlk gösterge, Tahtakale kurunun, banka kurundan yüksek olmasıdır.
20 yıl aradan sonra, Tahtakale'nin tekrar hortlaması, ülkede işlerin yolunda gitmediğini gösteriyor.