Türkiye’nin Suriye Politikası bellidir. Bu politikanın esaslarını aşağıya çıkarıyorum.
1.Türkiye, Suriye’nin TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE saygılı dış politika üretiyor. BM'nin 1972 de aldığı ''hudutların değiştirilemez'' kararına uymayı taahhüt ediyor. Türkiye Suriye'nin bölünmesine karşı çıkıyor.
2. Türkiye, 900 Km'yi aşan Güney sınırında Güvelik Sorunu istemiyor. PKK/PYD teröristleri sınır güvenliğini bozuyor. Havan topları ile sınır köylerine zarar veriyor. Irak sınırına kadar uzanan ve 32 Km Suriye içerisine kadar giden alanda Güvenlik Bölgesi kurmaya kararlı. Hiç bir koşulda bu kararından vaz geçmeyeceğini dünyaya ilan ediyor.
3. Türkiye, Suriye'nin Kuzeyinde kurulacak Güvenlik Bölgesine ''gönüllülük esasına göre Suriyeli sığınmacıları göndereceğini'' uluslararası topluma açıkladı. Ancak, Batı 100 yıllık politikasının bozulduğunu görmenin hüsranını yaşıyor. Söylenenleri dahi duymuyor. Türkiye'nin elinde önemli bir koz var. Sığınmacıların AB'ye gitmelerine izin vermek. Bu politika masada hazır bekleniyor.
4. AB ve Amerika İŞİD adlı profesyonel teröristlerden ödü kopuyor. Bunlar Batı Ülke vatandaşları. Şimdilik Rakka ve Suriye'nin Kuzeyinde hapishaneye benzer yerlerde enterne edilmiş durumdalar. Türkiye, suça karışmamış İŞİD üyelerini, ülkelerine geri göndermeye kararlı. Başta Fransa olmak üzere Batı'nın sıkıntısı çok büyük. Zira bunlar profesyonel katil. Öldürecek insan arıyor.
5. Türkiye Rejim Güçlerinin, Münbiç ve diğer şehirlerde görevi devralmasına karşı değil. Zira, oraların kendi toprakları olduğunu baştan kabul ediyor. Ancak, PYD/PKK teröristlerinin Türkiye güvenliğini tehdit etmesine yönelik en ufak bir tavize izin vermeyeceğini açıkça ilan ediyor.
6. 100 yıllık Orta Doğu Projesinin bozulduğunu gören Batı ve İsrail hüsranları yaşıyor. Elde kalanları kurtarmak amacıyla, Amerika ATAŞKES politikası talep ediyor. Türkiye ise Güvenlik Bölgesi kurulmadan ateşkes politikasına uymayacağını açıklıyor.
7. Sahada görevli uzmanlar ''pasif politikanın'' bu bölgede işe yaramadığını söylüyor. Türkiye, sonuç alınıncaya kadar aktif siyaset uygulayacağını, uluslararası toluma ilan etti. Aktif siyasetin başında askeri harekat geliyor.