1944 Bretton Woods para anlaşması ile "dolar altına bağlandı ve uluslar arası geçerli para" olarak kabul edildi. Ancak, doları basan bankerler, anlaşmada belirtilen altın karşılığından daha çok doları tedavüle sürdüler.
İlk karşı çıkan Fransa oldu. Elindeki dolar karşılığı Amerika'dan altın talep etmeye başladı. Fransa'nın talebi kabul edildiği taktirde, sırada diğer ülkeler vardı. Bu risk göğüslenemezdi. 1972 yılında Amerikan Başkanı Nixon, tek taraflı olarak "dolar karşılığı altın ödenmeyeceğini" dünyaya duyurdu. Dolar kağıt paraya dönüştü. Bretton Woods para sistemi çöktü.
Dolar üzerine kurulu "uluslar arası ödeme sistemi" büyük yara aldı. Ancak çökmedi. Zira, uluslar arası toplumun merkez bankalarındaki rezervleri dolar olarak tutuluyordu. Uluslar arası kredi sözleşmeleri ve tahviller dolar üzerinden yazılmış ve pazarlanmıştı. Dolar uluslar arası finansal kurumların vazgeçilmez parası olmuştu.
Altın karşılığının kaldırılması ile uluslar arası toplumda meydana gelen şokun yaratacağı finansal çöküşü önlemek için "dolara talep yaratmak" gerekiyordu. Bu amaçla aşağıdaki politikalar uygulandı.
1. FED "Politika faizini" yükseltti. Dolara verilen faiz yüzde 18 lere kadar çıktı. Uluslar arası finans kapital yüksek faizli Amerikan Devlet tahvillerine ve Amerikan bankalarının verdiği yüksek mevduat faizine yöneldi. Dünyada oluşan finans kapitalin dolar talebi sistemin işleyişine destek oldu. Yüksek faiz ilelebet devam edemezdi. Dolara talep yaratacak başka uygulamalara ihtiyaç vardı.
2. Bretton Woods para anlaşmasıyla, 1944 yılında başlayan "dolar üzerinden ticaret" en çok petrol satışlarında kullanılıyordu. Petro-dolar kavramı literatüre girmişti. FED dolar basıyor, FED'in sahibi 8 bankerlik şirketi görünmeden, Arap petrolünü kağıt maliyetine satın alıyordu. Kağıt maliyetine satın alınan petrol ucuz fiyata Amerikan halkına satılıyordu. Petrol bağımlısı Amerika tarihinde görünmeyen refaha ulaştı.
Bu düzenin bozulmaması için "petrol dolar ile satılır" kuralı uluslar arası topluma kabul ettirildi. Petrol satın almak zorunda olan ülkeler dolar talep etmeye mecbur kaldılar ve karşılığında altın olmadığı halde dolar uluslar arası geçerli para olma işlevini devam ettirdi.
Dün itibariyle Çin "altın karşılığı Yuan" ile petrol satın alacağını beyan ediyor. Bu beyan Dolar imparatorluğuna karşı meydan okumadır. Zira Saddam Hüseyin ve Kaddafi benzer talepleri yüzünden yok edilmişlerdi.
Çin'in altın karşılığı Yuan ile petrol satın alma talebi sistemi işler kılamaz. Petrolü Yuan ile satacak ülke de gerekiyor.
Irak'ta Amerikan işgali devam ediyor. Kaddafisiz Libya felaketi yaşıyor. Kuveyt ve diğer Körfez Ülkelerinin Amerika'dan ödü kopuyor. Suudi Arabistan, Amerikan Şirketi gibi hareket ediyor. Amerika petrol ihracatçısı Venezüella'yı karıştırıyor. Venezüella'nın özgür hareket etmesi zor görünüyor. Geriye petrol satıcısı olarak İran ve Rusya kalıyor.
Çin-Rusya-İran üçgeninde, altın karşılığı Yuan merkezli yeni bir para sistemi devreye giriyor. Hong Kong Borsasında "altın karşılığı Yuan üzerinden düzenlenen kontratları Hindistan satın aldığı taktirde işler karışacağa benziyor.
Üçüncü dünya savaşının ayak sesleri duyuluyor.