Yeniçeriler, devşirmelerden oluşuyordu. Kubilay Han'ın (1250) Çin'de uyguladığı ENÜK (Köpek) Sisteminden esinlenerek, kurulmuş idi. Fatih Sultan Mehmed Handan sonra, devlette egemen sınıfı oluşturdular.
Osmanlıda dini esas alan Tarikatlar çok yaygın idi. Yeniçeriler de bu sosyolojik yapıdan kendini kurtaramadılar. BEKTAŞİ TARİKATI üyesi oldular. Yavuz Sultan Selim Han dan itibaren, devlette makam sahibi olmanın yolu, Bektaşilikten geçiyordu.
Yeniçeriler 40 yaşına gelince, terhis ediliyordu. Yeniçeri Odasından çıkarılan eski askerin gideceği yer, İstanbul'daki esnaf idi. Zira, esnaf eski yeniçerilerden oluşuyor ve doğal olarak onlar da Bektaşi Tarikatı mensubuydu.
Karşılarında Nakşibendi Tarikatı vardı. Bektaşiler, devlette Nakşibendi unsurlarını yaşatmıyordu. Bektaşi olan İstanbul Ahileri de aralarında Nakşibendi mensuplarına yer vermiyordu. Asırlar süren bu mücadele, 1826 yılında Yeniçerilerin kaldırılmasına kadar devam etti.
İngiltere ile yapılan ticaret anlaşması yüzünden, İngiltere’nin sanayi ürünleri İstanbul’a giriyor, Ahiler rekabet edemiyordu. Bektaşi olan Ahiler, Bektaşi olan Yençerilere durumu anlattılar. Yeniçeriler, sanayi ürünü yüklü İngiliz gemilerini Karaköy limanında batırdılar.
İngiltere olaya müdahale etmekte gecikmedi. Bektaşilerin düşmanı olan Nakşibendiler ile anlaştı. Sadrazamı ve Padişahı ikna ettiler. İngiliz topu ile Yeniçeriler, 1826 yılında yok edildi.
Sadece Yeniçeriler değil, İstanbuldaki Ahiler de kıyımdan kendini kurtaramadı. Kıyım sonunda, Bektaşilerin malları, Nakşibendilere verildi.
İngilizler içeriden ülkeyi Nakşibendi Tarikatı vasıtasıyla yıkmayı başardı. Zira, Ahi teşkilatı yok edildi. Ahiler her türlü üretimi yapıyor ve İmparatorluğu ayakta tutuyordu. Yeniçeriler ise yabancıların korkulu rüyası idi. Nitekim Ocak kaldırıldıktan sonra Yunanistan isyan etti ve bağımsızlığını kazandı.
İngiliz-Tarikat ortaklığı günümüze kadar geldi.