Uzun dönemde ekonomi, kendi sorunlarını otomatik olarak çözer. Ekonominin sorun çözmesi, can yakıyor. Adına EKONOMİK KRİZ diyoruz.

Ekonomik kriz ile karşılaşmak istemeyen siyasal toplumlar, reform yaparak sorunları önceden çözebilir. Türkiye, bu aşamaya geldi. Ekonomik reform gerekiyor. Eğer, reform yapılmaz ise, ekonomik kriz kapıda bekliyor.

Nasıl bir reform olabilir, sorusuna aşağıdaki gibi cevap verilebilir.

1. İsrafı önlememiz gerekiyor. En büyük israf devlette var. Devlet, gereğinden fazla memur istihdam ediyor. Fazla istihdamı kırmamız şart oldu. Devlet üretim birimleri, kaynakları israf ediyor. Gereğinden fazla araç kullanılıyor. Sosyal yardımlar, amacından saptı. Asalak yaratıyor. Devletteki israfı önlemeden, hiç kimse ekonomide düzelme beklemesin.

2. Üretime katkısı olmayan her türlü kişi ve kurumların üretimden pay almasına son vermek gerekiyor. Bunların başında, İMAMLAR, NOTERLER, AVUKATLKAR, ODALAR, KOMİSYONCULAR, ATM MEMURLARI, YURT DIŞINDA ÇALIŞIP MAAŞ ALAN memurlar geliyor.

3. Yatırımcının önündeki engelleri kaldırmak şart oldu. İdari uygulamalar, yatırımcıyı caydırıyor. Yatırımcı, esnaf olarak ekonomide yerini alacak. Türkiye'de esnaf olmak ''parası ile başını derde sokmak'' şeklinde algılanıyor. Esnafın üzerindeki yükü azaltmadan, ilave yatırım yapılması imkansız görünüyor.

4. Her işin başı eğitim. Ekonominin talep ettiği elemanı yetiştirmeyen eğitim sistemi, kaynak israfına neden oluyor. Bir an önce ekonomide karşılığı olmayan İmam Hatip Liseleri uygulamasına son vermek ve yerine Teknik Liseler açmak gerekiyor.

5. Hukuk Devleti ilkelerinin tam anlamıyla uygulanması şart oldu. Hukukun üstünlüğü prensibi uygulanmadığı taktirde, sermaye güven sendromuna giriyor ve kaçıyor. Türkiye ''sermaye büyümesi ile büyüme aşamasını'' yaşıyor. Sermaye büyümesi için SERMAYE GÜVENLİK MERKEZİNE dönüşmemiz gerekiyor.

Şinasi Kara