İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASININ “İŞYERİ HEKİMİ VE İŞ GÜVENLİĞİ BULUNDURMA MECBURİYETİ” MADDESİNDE ERTELEME
Ülkemizde son yıllarda meydana gelen iş kazalarını önlemek maksadı ile hazırlanmış olan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bilindiği gibi 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanarak 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi.
SGK ve Vergi Mevzuatı ile ilgili olarak son yıllarda pek çok düzenlemede gördüğümüz; “biz uygulamayı başlatalım sorunları karşılaştıkça çözeriz” yaklaşımının, yani “göç yolda düzelir mantığının” bu yasada da işletildiğini görüyoruz.
Yasa 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girdi ancak yasanın uygulamasını sağlayacak en önemli yönetmelikler 29.12.2012 tarihinde yayınlandı. Bir kısmı ise yayınlanmaya devam etmekte.
İşverenler acil eylem planı yaptıracaklar, risk analizi yaptıracaklar piyasada bunları yapacak yeterli uzman yok. Uzman bulan işverenler ise çok yüksek bedeller ödemek zorunda kalıyorlar. Piyasada görülen bu sıkıntılar üzerine iş güvenliği uzmanı yetiştirmek için kurslar ve sınavlar hazırlandı. Ve hala bu süreç devam etmektedir.
İş kazalarını önlemek için hazırlanan ve çıkartılan yasayı desteklememek veya sahip çıkmamak ebette mümkün değil. İş sağlığı ve güvenliği konusunda siyasi iktidarın attığı bu adımı çok olumlu buluyorum. Ancak yapılan düzenlemenin alt yapısının hazırlanmadan uygulanmaya başlanması ve uygulamacıların ve yasanın taraflarının görüşlerinin alınmamasını ise yasanın zayıf yanı olarak görüyorum.
Piyasanın henüz hazır olmaması, iş dünyasının tereddütleri ve yukarıda belirttiğimiz gerekçelerle geçen hafta sonu TBMMde kabul edilen Torba yasanın 56. Maddesi ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 38. Maddesinin birinci fıkrası değiştirildi.
Değişiklik içeren madde şu şekildedir.
Torba Yasanın 56. Maddesi ile 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) 6 ve 7 nci maddeleri;
1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde,
2) 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,"
Yapılan değişiklik neticesinde aşağıdaki işletmeler açısında işyeri hekimi ve iş güvenliği bulundurma mecburiyeti;
1- 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 01.07.2016 tarihine,
2- 50’den az işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise 01.01.2014 tarihine,
Ertelenmiştir.
İşçi çalıştıran tüm işletmeler için risk analizi, çalışanların eğitimi, temsilci seçme ve acil durum müdahale planı yapılması mecburiyeti ise devam etmektedir.
Sonuç olarak piyasa da yeterli iş güvenliği uzmanının bulunmaması, işverenlerin henüz yeterli hazırlığı yapmamış olması nedeni ile 6331 sayılı yasanın yürürlük maddesinin uzatılmasını olumlu bir adım olarak buluyorum.
Ancak risk analizi, acil eylem planı ve çalışanların eğitimi konularında işverenlerin gerekli çalışmayı yapmaması durumunda uygulanacak olan idari para cezalarının da aynı süreler kadar uzatılması tartışmasız daha yerinde bir uygulama olacaktı. Ama olmadı.
İşverenler, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uzadı algısı ile “Risk analizi, Acil eylem planı ve Çalışanların eğitimi” konusunda gerekli hazırlığı yapmamaları halinde önemli cezalar ile karşı karşıya kalabileceklerdir.
Kendimiz, çalışanlarımız ve toplum için tehlikeli ve zor durumlara hazırlıklı olmaktan başka çaremizin olmadığını unutmayalım.
Tüm Okurlarımıza İyi Haftalar…