Düşünce hangi organda gerçekleşiyor?

''Beyinde'' diyeceğinize eminim. Ancak, düşüncenin beyinde oluştuğunun anlaşılmasına gelinceye kadar, insanoğlu iki farklı aşama yaşadı. Bu aşamaların önemi halen devam ediyor.

1. Düşünce Kalpte oluşur dönemi.

Antik Mısır'da ''Düşüncenin kalpte oluştuğuna'' inanılırdı. Düşünce kalpte oluştuğuna göre, kötülük ve iyiliğin kaynağı da kalp olmalıydı. Başta din olmak üzere, sosyolojik kurallar kalbe göre oluştu.

Mısır dinlerine göre, Hesap Tanrısı ölünün kalbini alıyor. Kuş tüyü ile tartıyor. Kalp kuş tüyünden hafif gelirse ölü aydınlıklar diyarına (cennete) gönderiliyor.

Kötü kalpli insan, iyi kalpli insan gibi söylemler günümüze kadar gelmiştir. Daha da ilginci, Kuran'da yüzden fazla ayet, kalp ile düşünüldüğüne atıf yapıyor.

2. Düşünce Ruhta oluşur dönemi.

M.Ö. 4. yüzyılda, PLATON ''Ruh ile düşünüldüğünü'' açıkladı. Platonik düşünce sistemi, yıkılmakta olan DİN anlayışını kurtardı. Zira, insan aklı ''biyolojik bozulmayı'' görüyordu. Bozulan biyolojik yapının, sorumlu olamayacağı anlayışı, ruh kavramı ile yeniden şekillendi. Zira, Platon ''ruh ölümsüz'' diyordu.

3. Beyin ile düşünme dönemi.

Beyin ile düşünüldüğünü, tıp doktorları fark etti. 20 yüzyıl bilimi, ''düşünce beyinde oluşur, beyin yok olursa düşünce de yok olur'' diyor.

Böyle bir anlayış, başta din olmak üzere tüm sosyolojik değerleri alt üst etti.

Biraz beyni çalışan, ya da pozitif eğitim alan kişiyi, 1400 yıl önceki yaşamı düzenleyen din kuralları ile ikna etmek mümkün olamıyor. Platonun uydurduğu ruh kavramı hayal ürünü. Hayali dahi beyin kuruyor. Düşünce beyinde oluşuyor.