Toplumlar arası yarış devam ediyor. Başarılı olanlar yaşama şansı bulacaklar. Başarısızlar yok olup gidecekler.
Gelişme aşamalarını biliyoruz. Tarım toplumu, sanayi toplumu, bilgi toplumu.
Bir üst gelişmişlik seviyesindeki toplum, bir alt gelişmişlik seviyesindeki toplumun ekonomik artıklarını elinden alıyor. Sermaye ve mal piyasaları ileri giden lehine işliyor. Gelişmişlik farkı devam ettiği sürece, ileri giden daha ileri gidiyor. Geride klan daha da geride kalıyor.
Osmanlı imparatorluğu, bu yarışı kaybetti. Kaybetme nedeni, sanayi devrimini kaçırmış olmasıydı. Batı sanayileşti, Osmanlı tarımsal üretim aşamasında kaldı. İleri giden Batı karşısında ekonomik kurallar aleyhine işledi.
Osmanlı sürekli cari açık verdi. Açıkları borç ile kapattı. 1881 yılında yabancı alacaklılar, DÜYUNU UMUMİYE adı altında ülkede vergi toplama hakkı elde ettiler. Osmanlı ekonomik özgürlüğünü kaybetti. Ekonomik özgürlük kaybı, siyasal egemenliğin kaybına yol açtı.
Cumhuriyet, sanayileşmenin önemini biliyordu. Sanayileşmek için var gücüyle çalıştı. Önemli başarılar elde edilmiştir. Şu anda ülkemizde, gemi üretiliyor. Uçak üretiliyor. Otomobil üretiliyor. Silah sanayinde, dünyada ilk beş ülke arasına girdik. Balistik füze üretebiliyoruz. İnsansız hava araçlarında ön sıradayız.
Dış ticaretten açık veriyoruz.Ticaret açığının gerisinde enerji ithalatı var. İkinci sırada, teknoljik ürünler geliyor. Teknolojik mallar itahalatımız, ihracatımızdan yüksek. Fark yüzde 10-12 arasında aleyhimize işliyor.
Teknoljik ürünler bilgiye bağlı olarak üretiliyor. Fazla sermayeye ihtiyaç duyulmuyor. Örnek olarak SELÇUK BAYRAKTAR gösterilebilir. SELÇUK BAYRAKTAR, insansız hava araçları üretiyor ve yurt dışına satıyor. Satışın gerçek nedeni, bilgi. Selçuk Bayraktar bilgi satıyor. Zira, insansız hava aracı üreten ülke çok. Ancak, Selçuk Bayraktar gibi yazılımda başarılı olan yok.
Ufukta BİLGİ TOPLUMU görünüyor. Bilgi ile üretim yapan ülkeler, sanayi toplumunun önüne geçecek. Bu yarışta başarılı olmanın yolu, bilgiye dayalı üretimden geçiyor.
Bilgiye dayalı üretimde başarılı olmak için pozitif eğitime önem vermeliyiz. İmam Hatip okulları ile bu iş olmaz. Bize teknik liseler ve teknik üniversiteler gerekiyor.