İlk defa bu yıl Birnur Hanım çam ağacı süslemedi. Nedenini sordum. "Kötü günler yaşıyoruz, şehitlerimiz var acımız büyük" diye cevap verdi. 45 yıllık evliliğimizde bu bir ilk idi. Geçtiğimiz yıllarda Aralık ayının başında çam ağacı tedarik edilir salona konur, üzerine çeşitli süsler takılırdı.
Geleneklerin sosyolojik nedeni vardır. Anlamı bilinmese dahi devam eder. Ben sosyolojik kökeni bulmadan, anlamadan rahat edemem.
Sümerliler 22 Aralık gününde çam ağacını süslüyor ve kutlama yapıyordu. Göğe uzanan çam ağacı sembol idi. Bu yöntemle tanrıya ulaşılacağına inanılıyor. İsmine de Nardugan deniliyordu.
Nardugan, nar ve dugan kelimelerinin bileşiminden oluşuyor. Nar=Ateş=Güneş anlamınadır. Dugan ise doğan olarak günümüzde kullanılıyor. Nardugan bileşik kelimesi, günümüz Türkçesinde "doğan güneş" olarak mana taşıyor.
22 Aralıkta gündüz geceden daha uzun olmaya başlıyor. Bu durumu anımsamak amacıyla Sümerliler kutlama yapıyor. Günümüz Medeniyetinin temelleri Sümer'e dayanıyor. Sümerliler Türk idi. Sümer medeniyeti bundan 4 bin yıl önce aniden kayboldu.
Aniden kaybolma nedeni "Sümer Tabletlerinde" mevcut. İnsana benzeyen uzaylı canlılar dünyaya altın aramaya geliyor. Başlarında Enki adında komutan var. Sümerliler komutan Enki'ye üstün yetenekleri nedeniyle Tanrı diyor. Tanrı Enki'nın yazdırdığı 14. Tablette Sümer Medeniyetinin nasıl yok olduğu açıklanıyor.
Uzaydan gelenler aralarında anlaşmazlığa düşüyor. Savaş başlıyor. Yenilmekte olan taraf dehşet silahı kullanıyor. Tarife göre, dehşet silahı atom bombasına benziyor. Tanrı Enki Sümerlilere kaçın diyor. Kaçanlar kurtuluyor. Sümer diyarı radyasyondan yok oluyor.
Öyle anlaşılıyor ki, Sümerlilerin bir kısmı Orta Asya'ya kaçarak kurtulmayı başarmışlar. Nitekim Sincan Bölgesinde Sümer teknolojisine göre Piramit inşa etmişler. Lisanlarını ve geleneklerini korumuşlar. Onlar bizlerin Orta Asya'daki atalarını oluşturuyor.
Sümer gelenekleri devam ediyor. Nitekim, "Nardugan" geleneği Orta Asya Türklerinde de var. Halen aynı isimle 22.Aralık günü yeni yılın başlangıcı olarak kutlanıyor.
Arap kültürünü din zanneden Anadolu Türkleri kendi geleneklerini unutmuşlar. Kimliğini korumayı başaran Türkler, geleneği yılbaşı ağacı ve yeni yıl kutlamaları şeklinde sürdürüyor.