''Doğruya doğru diyebildiğimiz gün'' adam olma konusunda ilk adımı atmış olacağız. Tarihte bu konu ''Sezarın hakkını Sezara vermek'' deniliyor. Başarıyı destekleyemeyen toplumlar, tarih sahnesinden çabuk siliniyor. Türklerin tarihine bakınız. En çok birbirleri ile kavga etmişlerdir. Türkler hakkında, yazılmış bir hikaye de vardır.
Zebani, kaynar kazanın başında bekliyor. Dışarı çıkanı, tekrar kazana atıyor. Kenarda bir kazan var, Zebani, o kazana hiç bakmıyor. Neden bakmadığı sorulduğu zaman, Zebani ''Kontrol etmeye gerek yok, o kazanda Türkler var, dışarı çıkanı diğerlerleri aşağı çeker'' diye özetliyor.
Tarihte örneği çok,
1. İran, Afganistan ve Hindistanda egemen Gazne Devletini, 1040 yılındaki Dandanakan Savaşı ile Selçuklular perişan etti. Gazne Devleti yıkılma sürecine girdi.
2. Anadolu Selçukluları, özünü oluşturan Türkmenlere kötü davrandı. Türkmenler, 1243 yılılındaki Kösedağ Savaşında, Selçuklu ordusunu savaş alanında bırakıp kaçtılar. Galip gelen Moğollar, Anadoluda katliam yaptı. Bedelini yine Türkler ödedi.
3. Emir Timur, 1398 yılında, Hindistanda kurulu Yeni Delhi Türk Sultanlığına saldırdı. Hindistanı işgal etti. Sultanlık, Türklerin elinden çıktı. Kendini Peygamber soyuna bağlayan, Seyyidilerin eline geçti.
4. Emir Timur, 1395 yılında, Rusyadaki Altın Ordu Devletini yıktı, Rusların önünü açtı. Altınordu Devleti yaşasaydı, bu gün dünyanın Rusya diye bir sorunu olmayacaktı. Rusyada yaşayan Türklerin 500 yıldan beri uğradığı zulüm yaşanmayacaktı.
5.Emir Timur 1402 yılında Ankara Savaşı ile Yılıdrım Beyazıdı yendi. Osmanlıda fetret dönemi başladı. Anadoluda kan gövdeyi götürdü. Osmanlının Balkanlardaki ilerlemesi kesintiye uğradı.
6. Fatihin Otlukbeli Savaşında iki Türk Ordusu karşı karşıya idi. Yavuzun Çaldıran Savaşında, iki Türk Ordusu karşı karşıya idi. En acısı, 2. Viyana Kuşatması sırasında yaşandı. Kuşatma sırasında gözcü görevi verilen Tatar Girayı, Lehlerin gelişini haber vermedi. Arkadan saldıran Leh Ordusu, Türkleri arkadan vururken, Tatar Girayı köprü üzerinden seyrediyordu. Bedelin hem Türkler ödedi, hem de Tatarlar. Türklerin Avrupa macerası sonlandı. Ruslar da Tatarları perişan ettiler.
7. Balkan bozgununun gerisinde, Osmanlının kendi içerisindeki iktidar mücadelesi vardı. 1912 yılında, Osmanlı Devlet Merkezinde ''Enver Paşa kazanacağına, Bulgar galip gelsin'' diyerek askere lojistik sağlanmadı. Türk askeri, açlıktan ağaç kabuklarını yemek zorunda kaldı. Bulgarlar, Çerkezköye kadar geldiler. Bu savaşı kaybedilmemiş olsaydı, Çanakkale Savaşı olmayacaktı. Zira, İngilizler, Bulgara yenilen Osmanlıyı hafife almıştı.
Tarihte yaptığımız hatalar, halen içimizde devam ediyor. Hiç bir konuda Muhalefet ve Siyasi iktidar anlaşamıyor. En acısı, siyasiler ''İç politika ile dış politikayı'' birbirinden ayıramıyor. Ulusal menfaatler etrafında kenetlenmiyor. Tarihten ders de alınmıyor. Bedelini Türk Halkı ödüyor.