Seçimlerden önce, sermaye ve para piyasalarında, zararına satış (negatif ralli) başlatıldı.
Dolar, 2.50 kurunda satın alınan iki yıllık tahvilin faizi yüzde 12 idi. Dolar 4.50 lerde satılan tahvilin faizi, yüzde 19.43 lere kadar çıkarıldı. Ekonomik anlamda, hem kurdan hem faizden ve hem de tahvil değerinden zarar ediliyordu. Sadece tahvil satışlarından doğan zarar 700 milyon dolara yaklaşıyor.
Borsa İstanbul endeksi, 112 binden 92 binlere indirildi. Satış zararının, ortalama yüzde 20 leri geçtiği görülüyor.
Tüm bu zararın gerisinde önemli bir amaç vardı. Kötümser hava yaratarak, seçimleri etkilemek. Fakat, beklenen olmadı.
Türkler ve Ruslar, Batı toplumu gibi düşünmüyor. Benzer oyun Putin için de oynanmış ve fakat ters sonuç vermişti. Rus ve Türk Halkı ekonomik olgular ile pek fazla ilgilenmiyor. Eğer Batı, Liderine karşı ise ona sahip çıkıyor.
Sermaye ve para piyasalarında, oyun kurmak amacıyla kaybedilen bir milyar dolara yakın paranın kaybedeni Batı, kazananı Türkiye olmuştur.
Yabancılar, düşük fiyattan dolar bozdurdular, düşük getirili "menkul kıymet" satın aldılar. Menkul kıymetleri, getirisinin sağlayacağı değerin altında sattılar. Elde ettikleri para ile, yüksek kurdan döviz satın aldılar. İki yönlü para kaybettiler.
Ekonomide hiç bir varlık kaybolmaz. El değiştirir. Yabancıların iki ayda kaybettikleri satın alma gücü, Türk Ekonomisinde kaldı.
Türkiye "piyasa yapıcı bankalara sahip olduğu için" Batı'nın finans oyununu, tahvil ve hisse senedi piyasası ile sınırlı tutabildi. Batı, son oyununda sadece sermaye piyasasını kullanmak zorunda kalmış ve büyük zarar etmiştir.
Her zaman ifade ettiğim gibi, finansal egemenliğe zarar verecek özelleştirmeden kaçınmak gerekiyor. Merkez Bankasındaki "karar egemenliğini korumak" şarttır. Ziraat, Vakıflar ve Halk Bankası, hazine bankası olarak kalmalıdır.
Piyasa yapıcı bankalar özelleştirilseydi, Batı'nın işi çok daha kolay olurdu. Yaşanan bu gerçeğı, gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Zira, finans kesimindeki özelleştirme, üretim birimlerinin özelleştirilmesine benzemiyor.
Merkez Bankası ve piyasa yapıcı bankalar özelleştirildiği zaman, finansal egemenlik kayboluyor. Batılı oyun kurucuların işi kolaylaşıyor.