Bilimsel doğru olmasına rağmen, yazdığım yazıların farklı bir anlayışla yorumlandığını fark ettim. Şu soruya cevap aramak zorunda kaldım.
İnsanlar olguları neden farklı algılıyor ?
-Nedeni insan doğasından kaynaklanıyor.
İki yumurta ikizi çocuk, aynı ortamda ve aynı yiyecekler yedirilerek büyütülmüş. Aynı bilgiler verilmiş. Ancak, iki farklı kişilik ortaya çıktığı görülmüş.
Bilgisayara aynı bilgileri girdiğiniz zaman, aynı sonucu alırsınız. İnsan ise farklı. Nedeni, insanın aynı bilgileri farklı yorumlamasından kaynaklanıyor. Bu durumu ilk fark eden FUZULİ (Ölüm tarihi 1556) olmuş.
Fuzuli 1500 lü yıllarda yaşamış Türk şairi. Fuzuli Bağdata gidiyor. Yolda, Bağdattan gelmekte olan bir adama rastlıyor.
“Bağdat nasıl bir yer” diye soruyor. Bağdattan gelmekte olan adam “Bağdat batmış, bütün pislikler Bağdatta. Kumarhane bağdatta. Kerhane Bağdatta. Meyhane Bağdatta” diye cevap veriyor.
Fuzuli bu cevaptan tatmin olmuyor. Abdest almakta olan başka bir şahsa yaklaşıyor ve
“Bağdat nasıl bir yer” diye soruyor. Bu adamın cevabı daha farklı. Adam “bütün güzellikler Bağdatta. Caminin, okulun, medresenin alası bağdatta. İlim, irfan Bağdaatta” diye cevap veriyor.
Fuzuli Bağdata varıyor ve her iki cevabın da doğru olduğunu görüyor. Ve ünlü şiirinde “İnsan baktığını görürür” ifadesi ile olayı özetliyor.
Şinasi Kara