Türklerin Orta Doğu macerası, Selçuklu ile başlamıştır. 1040 yılında, Dandanakan Savaşını kazanan Tuğrul ve Çağrı Beyler, dedeleri Selçuk Bey adına büyük bir imparatorluk kurdular.
Tuğrul Bey, Abbasi Halifesinden bir mektup aldı. Mektupta, Abbasi Halifesi ''Tuğrul Beyden YARDIM'' istiyordu.
909 yılında İslam ikiye ayrılmış. Mısırda Şii Fatimi Halifesi egemen. Bağdatta, Sünni Abbasi Halifesi egemen idi. Şii Fatimiler Suriyeyi almışlar. Şii Übeydiler Bağdatı işgal etmiş ve Sünni Halifeyi hapsetmişti. Hapisteki halife kurtarıcı olarak Tuğrul Beyi görmüş, yardım istiyordu.
Tuğrul Bey, 1055 yılında Bağdata geldi. Sünni Halifeyi kurtardı. Übeydi Oğullarını kovaladı. Kazandığı toprakları Halifeye verdi. Sünni Halifenin koruyuculuğuna başladı. Tuğrul Bey, Sünni İslamdan taraf olarak tercihini yapmış oldu. Bu tercih, yok olmak üzere olan Sünni İslam devletinin yaşamasını sağlamıştır.
Büyük Selçuklunun Halep Atabeyi Nurettin Zengi, Ordusunu Mısıra gönderdi. 1171 yılında, Şii Fatimi Halifeliğine son verdi. Böylece Halifelik teke düştü. Bu tarihten itibaren İslamı Sünni Abbasi Halifesi temsil etmeye başladı. Ve Sünnilik başat mezhep olarak İslam Alemine yerleşti. Bu yerleşmenin gerisinde TÜRKLER bulunuyor.
Moğolların hedefinde, Bağdat Merkezli İslam Devleti vardı. Ancak, İslam Devletini, Anadolu Selçuklu Türkleri koruyordu. Moğollar önce, 1243 yılında, Kösedağ Savaşı ile Anadolu Selçukluyu bertaraf ettiler. 1258 yılında, Moğollar Bağdatı işgal edip, Halifeyi ve yakınlarını katletti. 1258 yılında İslam Devleti sonlandı. Müslümanlar başsız kaldı.
Mısırdaki Memluk Türk Devleti, 1260 yılında arapların Kureyş kabilesine mensup Ahmeti Halife ilan etti. Halifeye Mısırda, Külliye tahsis edildi. Maaş bağlandı. Türkler sayesinde, İslam tekrar siyasi anlam kazandı. Ancak bu siyasi anlam, bağımsız bir egemenlik değildi. Türklere bağlıydı.
Memluklular döneminde, Halife, Türklere bağlı olarak, müslümanları bir arada tutma görevi yapıyordu. Bu sayede Memluk Devleti, islam paydasında Orta Doğu Halklarını bir arada tutabilmiş ve 267 yıl yaşamıştır.
Yavuz Sultan Selim Han, 1517 yılında Memluk egemenliğine son verdi ve Hilafeti Osmanlı Hanedanına intikal ettirdi. Buradaki amaç da aynıydı. Müslümanları, İslam paydasında bir arada tutmak ve siyasi güç kazanmak. Ancak çok önemli bir sorun ortaya çıktı.
Araplar ''Halife olma hakkının, Hz. Peygamberin kabilesi olan Kureyşlilere ait olduğunu'' iddia ediyordu. Osmanlı, Kureyşli arapları İstanbula getrdi. Maaş bağladı. Fakat sonuç alamadı.
Araplar ''Türkler mevalidir, İslamı temsil edemez'' diyordu. İlk fırsatta, Türk Halifeye isyan ettiler. Bu isyan, Osmanlının Gazze Savaşını kaybetmesinde önemli rol oynamıştır.
1917 Gazze Savaşını kaybeden Osmanlı, 1918 Mondoros Mütarekesi ile silah bıraktı. Silah bırakan imparatorluk yıkılır. Osmanlı yıkıldı. Osmanlının yıkılması ile birlike, Türklerin bin yıl süren, Orta Doğu macerası da sonlanmış oldu.