Sermaye denildiği zaman aklımıza makine-techizat ve fabrika gelir. Ekonomik anlamda sermaye, daha geniş anlam taşır. Ekonomide, her türlü üretilmiş üretim araçları, sermaye olarak kabul edilir.
Sermayenin kaynağı, tasarruftur. Halk çalışır üretir, gelir yaratır. Gelirinden daha az tüketir ve tasarruf oluşur. Tasarruflar, finans kapital ya da para sermaye olarak bankalarda birikir. Para sermaye, doğrudan ya da bankalar kanalıyla, yatırıma gider ve sanayi sermayesi ortaya çıkar.
Sanayi sermayesi olmadan, toplum gelişemez. Sanayi üretim aşamasında toplumun ilerlemesi için de sermaye biriktirmesi gerekiyor. Dolayısıyla, sermaye birikim yasası devreye giriyor.
Sermaye biriktirmek için yol ve yöntem bellidir. İnsanlar daha çok üretim yaparlar, daha çok tasarruf ederler ve sermaye birikir.
Şirketler daha çok kar ederler ve karlarını sermayelerine ilave ederek büyürler. Şirketlerin büyümesi, daha çok insanın istihdamına olanak tanır. Ekonomiye büyüme olarak yansır.
Şirketlerin büyümesi için üç yol var. Kar, kredi ve yeni ortak.
1. En çok kullanılan yöntem, elde edilen net karın sermayeye ilave edilmesidir.
2. Şirket kar ettikçe kredi kullanır. Kredi kullanmanın sınırı vardır. Sınırı, öz sermayenin kaldıraç gücü tayin eder. Kaldıraç gücü sıfırlanan işletmenin, kredi ile büyümesi sonlanır.
3. Kredi ile büyüme sonlandığı anda, işletme yeni ortak bularak öz sermayesini artırabilir. Bu aşamada devreye menkul kıymetler borsası giriyor. Şirket artırdığı sermayeyi temsil eden hisse senetlerini borsada satıyor ve sermayesini artırıyor.
Sermaye birikimi arttıkça işletmeler büyüyor. İşletmeler büyüdükçe, çalıştırdığı işçi sayısı artıyor. Çalışan sayısı arttıkça ekonomi büyüyor.
Türkiye, sermaye birikimini tamamlayamadı. Sermaye birikim sorunu yaşıyor.
Türk Milletinin, YARDIM SEVERLİK gibi bir hasleti vardır. Birikimlerini, yardım amacıyla hareket eden kişi ve kurumlara aktarır. Bunlardan birisi de Kızılay dır. Yıllarca, halkın yardımları sayesinde Kızılayda aşırı ölçüde sermaye birikmiş. Kızılay, yadım paraları ile on bir adet şirket kurmuş. Sonuç tesadüf deği. SERMAYE BİRİKİM YASASINDAN kaynaklanıyor.
Zira, sermaye birikiminin yeterli olmadığı ülkemizde kar oranları yüksek seyrediyor. En kolay kar pay ediliyor.